همه ی ما دنبال شغلی هستیم که از آن لذت ببریم و درآمد خوبی  از این شغل کسب کنیم و احتمالا برای اکثر ما مهم است که کارمان برای جامعه سودمند باشد.اما تا به حال به این فکر کرده اید که چه شغلی می تواند  این مزیت ها را برای ما به همراه داشته باشد؟

مطمئنا این شغل برای هر کدام از ما متفاوت است، در واقع به تعداد آدمها شغلی وجود دارد  که لذت بخش، پردرآمد و سودمند برای جامعه باشد اما احتمالا همه ی این شغلها یکسری ویژگی های مشترک دارند.

“ملکوم گلدول” در کتاب معروفش “استثنایی ها” (outlanders) از اصطلاح کار معنادار استفاده می کند و “انجام کار معنادار” را یکی از عوامل اصلی موفقیت می داند. در واقع کار معنادار همان کاری است که در صورت برقراری سایر عواملی که اکثرا دست خود ما نیستند، میتواند ما را به موفقیت های بزرگ و استثنایی برساند.

“برنه براون” هم در کتاب “زندگی حضورمندانه” (the gift of imperfection ) از کار معنادار می گوید و آن  را یکی از ارکان زندگی حضورمندانه معرفی می کند و اعتقاد دارد که کار معنادار برای هرکس منحصر به فرد است.

 

تهیه شده: توسط نسیم قلی پور

بررسی مفهوم کار معنادار

بیایید ویژگی های کار معنادار از دیدگاه این دو نویسنده را بررسی کنیم. “ملکوم گلدول” برای کار معنادار سه ویژگی مشخص بیان کرده، “استقلال”، “پیچیدگی” و “رابطه ی کاروپاداش”. منظور از استقلال در کار، به بیان خودمانی، همان رئیس خودمان بودن است و پیچیدگی در کار، یعنی انجام کاری که آنقدر ساده نباشد که همه بتوانند انجامش دهند، نیازمند تحقیق و استراتژی باشد، بخش های مختلف داشته باشد و امکان رشد و خلاقیت در آن وجود داشته باشد. رابطه ی کار و پاداش زمانی برقرار می شود که  بدانیم در شغلمان هرچقدر تلاش کنیم به همان میزان، درآمدمان افزایش پیدا می کند. خب، برای سخت کار کردن و درست کار کردن، چه انگیزه ای بهتر از اینکه بدانیم قرار است پول بیشتری به دست بیاوریم؟
“برنه براون” ضمن تایید نظر “ملکوم گلدول” تمرکز را از رسیدن به یک موفقیت استثنایی برمی دارد و کار معنادار را “الهام بخش”، “اندیشمندانه” و ” خلاقانه” معرفی می کند.   “برنه براون” اعتقاد دارد که کار معنادار در راستای به کار گیری موهبت ها و استعدادهای ما است و صرفا کاری نیست که معاش ما را تامین می کند. هرچند عده ای از افراد شغلی دارند که در آن استعداد و توانایی هایشان را صرف انجام کاری می کنند که هم روحشان را تغذیه می کند و هم معاش خانواده شان را تامین می کند، اما برای عده ای دیگر، کار معنادار، از شغلی که منبع درآمدشان است، متفاوت است.
“برنه براون” ایده ی داشتن شغل دوم و سوم تحت عنوان “اسلش ورک” (slash works) برای پروراندن کار معنادار را از کتاب “یک نفر/چند کار، الگوی جدیدی برای کار/زندگی موفق” نوشته ی “مارسی البوهر” نقل کرده و آن را راهی برای رسیدن به یک “زندگی حضورمندانه”، معرفی می کند.