روش های سرمایه گذاری:
در چند دهه اخیر روش های سرمایه گذاری تغییرات گسترده ای داشته است.
انواع روش های سرمایه گذاری:
- سرمایه گذاری مستقیم
- سرمایه گذاری غیر مستقیم
بطور کلی دو روش سرمایه گذاری وجود دارد:
در روش مستقیم فرد (سرمایه گذار) بطور مستقیم دارایی موردنظر خود را اعم از (اوراق قرضه، ملک، سهام شرکتها، طلا) خریداری و نگهداری می کند.
در روش غیرمستقیم سرمایه گذار با همکاری یک گروه این کار را انجام می دهد و در واقع دارایی بصورت گروهی خریداری می شود.
حال به نقاط قوت و ضعف آنها می پردازیم:
روش اول: سرمایه گذاری مستقیم
در سرمایه گذاری مستقیم یعنی خرید دارایی ها بصورت مستقیم توسط سرمایه گذار، سرمایه گذار مالک اول و مطلق دارایی است به همین خاطر تمام مسئولیت دارایی هم به عهده خود اوست. مدیریت سود و زیان، نوسانات، مشکلات مربوط به دارایی (مثلا نقد نشدن به موقع)، نگهداری داراییهای فیزیکی در مکان امن و … مسئولیتهای مربوط به سرمایهگذاری مستقیم هستند که باید توسط خود فرد مدیریت شوند. به همین دلیل افرادی که تصمیم به انجام سرمایهگذاری مستقیم دارند، باید از دانش سرمایهگذاری بسیار خوبی برخوردار باشند. چرا که مسئولیت داراییها به طور کامل بر عهده فرد بوده و هر گونه اشتباهی، هزینه سنگینی دارد.
همچنین، فرد باید وقت زیادی برای مدیریت داراییهای خود داشته باشد. چرا که برای سرمایهگذاری هوشمند در روش مستقیم حتماً باید قیمت داراییها مدام بررسی و تحلیل شود که از سودهای احتمالی برخوردار و یا مهمتر از آن ضرر ایجاد نشود. پس این نوع سرمایهگذاری نیاز به دانش بالا، وقت کافی و تصمیمات فردی دارد. همچنین ریسک آن نسبتاً بالا است چرا که اگر سرمایهگذار ضرر کند، تمام ضرر متوجه دارایی فرد میشود. اما در برابر این مشکلات، عموماً اگر تمام موارد رعایت شود (که نیازمند صرف وقت بسیار است) و فرد حرفهای باشد، سود آن هم به نسبت بالاتر از روش غیر مستقیم است.
در این نوع سرمایه گذاری:
- سرمایه گذار شخصا وارد معاملات بورس و خرید و فروش سهام میشود
- معاملهگر میتواند با استفاده از تلفن، آنلاین و حضوری خودش اقدام به خرید و فروش سهام و تشکیل پرتفوی کند
- آگاهی، دانش و تجربه کافی در مورد بازار، صنایع و اقتصاد کشور مورد نیاز است
- به روحیه ریسکپذیر نیاز دارد
- به فرصت و زمان کافی برای رصد بازار و معاملات نیاز دارد
روش دوم: سرمایهگذاری غیر مستقیم
در این روش فرد از طریق صندوق سرمایهگذاری، اقدام به سرمایهگذاری میکند. در واقع در این روش فرد به جای خرید مستقیم و ریسک بر روی داراییهایی مانند سهام و طلا، بر روی تخصص افراد شاغل در صندوق سرمایهگذاری اتکا میکند. صندوقهای سرمایهگذاری با تکیه بر تخصص کارشناسان خود، پس از دریافت مبلغ مورد نظر از سرمایهگذار، عملیات سرمایه گذاری را بر روی دارایی سرماه گذار انجام خواهند داد که این امر باعث سودآوری برای فرد میشوند. برعکس سرمایهگذاری مستقیم، در این روش فرد نیازی به دانش گسترده و پیچیده و صرف اوقات طولانی برای رصد قیمت و تحلیل آن ندارد. همچنین در بسیاری از صندوقهای سرمایهگذاری، مثلا صندوق با درآمد ثابت، سود تقریبا تضمین شده است و فرد اصلا نگرانی از بابت ضرر ندارد. همچنین افرادی که سرمایه شما را به دست میگیرند عموماً متخصصان با تجربهای هستند که بسیار بهتر از عموم افراد به مدیریت سرمایه آشنایی دارند. پرداخت سود معمولا در صندوقهای با درآمد ثابت و تقسیم سود، به صورت دورهای انجام میگیرد. البته در صورت سرمایهگذاری در این صندوقها خوب است فرد هر از گاهی وضعیت داراییهای صندوق سرمایهگذاری را چک کند تا از پویایی آن اطمینان حاصل کند. همچنین فرد باید صندوقی را انتخاب کند که از سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز دارد تا ریسک را به کمترین میزان ممکن برساند. یکی از گزینههای متنوع سرمایهگذاری (صندوقهای با درآمد ثابت، صندوق سهامی، صندوق طلا و …) می باشند که فرد میتواند از کسب سود مطمئن و بدون دردسر اطمینان حاصل کند. در سرمایهگذاری غیر مستقیم، ممکن است نرخ سود در موارد مشابه اندکی کمتر از سرمایهگذاری مستقیم باشد که دلیل آن ریسک پایینتر و هزینه زمانی پایینتر سرمایهگذاران است اما همانطور که بیان کردیم اگر تخصص کافی یا وقت آزاد زیادی ندارید، این موارد از سودی که در سرمایهگذاری مستقیم به دست میآورید قطعا بیشتر خواهد بود. همچنین پرداخت منظم سود در صندوقهای با درآمد ثابت به صورت یک منبع درآمد از این صندوقها، به کمکتان میآید. بهطور کلی سرمایهگذاری غیر مستقیم نسبت به سرمایهگذاری مستقیم نیاز به صرف زمان و البته دانش کمتری دارد. این نوع سرمایه گذاری:- برای سرمایه گذاران غیر حرفهای مناسب است.
- برای سرمایه گذاران حرفهای که قصد مدیریت ریسک خود را دارند مناسب است.
- برای افرادی که فرصت رصد بازار و معاملات را ندارند مناسب است.
- برای افراد مختلف با سطح ریسکپذیری مختلف، مناسب است.
- سرمایه گذاری از طریق ابزارهای مالی در بازار بورس مانند «صندوق سرمایه گذاری مشترک» و «صندوقهای قابل معامله» (ETF) و «سبدهای اختصاصی»